Dokumentariske virkemidler

Når man laver dokumentarfilm, findes der en række virkemidler, man kan bruge for at gøre filmen levende og nærværende.

Interview:
Er en række spørgsmål til hovedpersonen, og er hovedingrediensen i den film, I skal producere. Det er godt at fortælle hovedhistorien med ord.

Stemningsbilleder:
Kan både bruges konkret til at illustrere det, hovedpersonen fortæller og mere abstrakt til at skabe stemning, der understreger det, filmen handler om. Stemningsbilleder kan være det hus hovedpersonen bor i, en hund der leger i haven eller nærbilleder af lysindfald mellem træer, skygger på jorden etc.

Iscenesættelse:
I kan instruere hovedpersonen i at gøre nogle konkrete handlinger, der er med at illustrere jeres historie. Det kan f.eks. være at hovedpersonen ringer til konen, læser et brev op, poster et brev i postkassen, laver mad, træner i træningsrummet, kører i bil, spiller guitar etc.

Stillbilleder/fotografier:
Er en god måde at fortælle historiske begivenheder på. Hvis historien handler om en begivenhed, der har fundet i sted i hovedpersonens liv, kan hovedpersonens private fotografier bruges i filmen. Det kan også være billeder fra Internettet.

Musik:
Skaber stemning og fremdrift i jeres fortælling. Musik skal vælges med omhu. Den skal underbygge jeres historie, men må ikke overtage den.

Lyd:
Brug af lydeffekter kan forstærke fortællingen. Det kan både være lyde, I optager på location, og nogle I finder på nettet. Lyde kan bruges til at underbygge og forvarsle hvad der sker. F.eks. en telefon, der ringer i baggrunden, kan være et forvarsel om en trist nyhed, sirener kan betyde, der er sket en ulykke og en klokke, der ringer, kan betyde, at nogle får fri fra skole.

Grafik:
Bruges til at vise titler, steder og navne. Grafik kan også bruge til faktuelle oplysninger, der er vigtige for at forstå historien eller en kort og præcis måde at forklare noget meget indviklet, fx. ”Zentropa er et dansk filmselskab. Det blev grundlagt i 1992”.

Tekniske effekter:
Der findes en række tekniske funktioner i klippeprogrammer som slowmotion, fastmotion etc.