Belyser

Funktionsportræt

Lys og skygge er to væsentlige elementer i et billede, og ved hjælp af lys og mørke kan man både skabe en stemning og dirigere publikums opmærksomhed.

Lyssætningen har enormt meget at sige for filmens stemning. Er der f.eks. tale om en gyserfilm, vil man lyssætte scenen med en masse skygger og enkelte områder med lys, så publikum får fornemmelsen af, at der er noget der "gemmer" sig i skyggerne. Er der derimod tale om en romantisk komedie, skal lyssætningen selvfølgelig afspejle varme og glæde, og derfor vil man eksempelvis ofte forsøge at få lyset til at ligne en varm sommerdag. Hvis stemningen ændrer sig i løbet af en scene, kan man måske også ved hjælp af skift i lyssætningen understrege den ændring.

Ved hjælp af lyset kan man også dirigere publikums opmærksomhed. Hvis man helst vil have publikum til at se på hovedpersonen i en indstilling, kan man jo f.eks. lade en lysstråle (evt. fra vinduet) ramme hovedkarakteren, mens bipersonerne ikke er oplyste på samme måde.

Som belyser skal du stå for filmens lyssætning, og ved hjælp af denne lyssætning skal du være med til at skabe den helt rigtige stemning i filmen. Dit arbejde ligger fortrinsvist under produktionen, men der vil også være noget forberedelse i forproduktionen.

Herover kan du se et portræt af den proffe belyser Thomas Neivelt.